Je huis verbouwen

Oke, de kogel is door de kerk! Je gaat je huis verbouwen.

Dan zijn er diverse scenario's mogelijk:

- je gaat het zelf doen, want je hebt gouden handjes en handige vrienden

- je besteedt het uit aan een professional

- je besteedt het deels uit en de wat makkelijke klussen doe je zelf

Je gaat het zelf doen!

Als je het zelf gaat doen, bespaar je behoorlijk op de kosten. Het scheelt gemiddeld 60 a 70% (arbeidskosten) ! Kun je veel leuke andere dingen mee doen.

Momenteel is er schaarste, dat is inmiddels wel duidelijk. Wat bouwmaterialen betreft, is dat al langere tijd gaande.

Van belang is dus, om je materialen op tijd te bestellen. Niet alleen omdat de levertijd behoorlijk lang is, maar ook omdat producten met de dag duurder worden.

Dit heeft op dit moment te maken met de stijgende energieprijzen.

Ga dus systematisch plannen. Begin niet eerder aan een klus voordat je weet wanneer je je materialen hebt. Of wacht zelfs tot ze er zijn. Vertragingen zijn schering en inslag.

Maak een overzicht van de kosten. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Je besteedt het uit

Aannemers en klusbedrijven hebben gouden tijden. Ze zitten allemaal vol lijkt het wel. Op korte termijn iemand vinden, zal dus lastig worden. Uiteraard niet onmogelijk, maar reken op een lange wachttijd. Benader zoveel mogelijk bedrijven, informeer in je omgeving naar namen, ervaringen. Je moet nl wel een ervaren vakman hebben. Op kwaliteit moet je niet besparen.

Kortom, wacht niet te lang met het zoeken van een professional. Een half jaar, een jaar zijn echt geen uitzonderingen helaas.

Je besteedt het deels uit en de wat makkelijke klussen doe je zelf

Scheelt uiteraard in de kosten. Alles wat je zelf kan doen, is meegenomen. Denk aan het halen van spullen, zoals kleine bouwmaterialen. Scheelt je al gauw een uurloon. Of schilderwerk van muren. Het slopen van de keuken of badkamer. Er zijn mogelijkheden te over. En ieder uur is meegenomen, een uurloon van € 75,00 is echt niet zeldzaam.

Welk scenario je ook kiest, het opmaken van een budget is cruciaal. je kunt ervoor kiezen om de verbouwing te betalen uit spaargeld, maar financieren uit de overwaarde van je woning. is in deze tijd niet ondenkbaar. De koopprijzen zijn de afgelopen 2 a 3 jaar explosief gestegen. Er zitten wel voorwaarden aan, die kun je het beste bespreken met je/een hypotheekadviseur.

Dat geldt ook voor verhogen van de hypotheek middels opname van een bouwdepot. Je moet dan je werkzaamheden uitsplitsen en een budget aangeven per onderdeel. Kan een inschatting zijn of aan de hand van offertes. Ook als je de werkzaamheden zelf uitvoert, kun je een bouwdepot aanvragen.

Er zal hoogstwaarschijnlijk een taxatierapport nodig zijn die de marktwaarde van de woning in de huidige situatie en NA de verbouwing aangeeft.