Thera Kemp
10/06/2022
1 min
0

Droomhuis gevonden!

10/06/2022
1 min
0

Eindelijk heb je je droomhuis gevonden!

Wat nu ?

Wat doen de meeste mensen in deze overspannen huizenmarkt ? Een bod doen boven de vraagprijs.

Waarom? Omdat ze kost wat kost deze woning willen, na al die eerdere keren dat ze misgepakt hebben.

Begrijpelijk! maar.....verstandige zet?

Nee.

Je koopt een huis, geen broodje. En dat is een flinke uitgave. Een huis kost je maandelijks een behoorlijk bedrag aan aflossing en rente.

Zeker gezien de hoge koopprijzen.

En als je koopt boven de marktwaarde, heb je ook een zak met eigen geld nodig. Want de bank financiert niet meer dan de marktwaarde.

Oke, maar wat dan te doen?!

Voordat je een bod doet, is het van belang dat je inzicht hebt in die marktwaarde. Want dan kun je zelf inschatten wat je eventueel nog nodig hebt aan spaargeld. En daar kun je je acties op baseren. Met andere woorden: houdt het hoofd koel! handel niet uit emotie.

Duidelijk! maar hoe krijg ik inzicht in de marktwaarde?

Als je een hypotheek nodig hebt, vraagt de bank in alle gevallen naar een taxatierapport. Maar dat kun je ook EERST doen, voordat je een bod uitbrengt!

Maar als het dan niet doorgaat, dan ben ik die kosten kwijt...

Klopt! maar niet volledig, niet bij ons.

Wij geven vooraf inzicht in de marktwaarde, ZONDER direct een volledig taxatierapport op te maken.

Oke en hoe werkt dat dan?

- We maken een afspraak met de makelaar of verkoper om de opname te doen. Want je moet een woning daadwerkelijk gezien hebben, voordat je er een   marktwaarde aan kan hangen.

- Tijdens de opname worden er foto's gemaakt, gekeken naar gebreken, min- en pluspunten, opmeten van de woonoppervlakte, of er beperkingen zijn zoals recht van overpad, leasecontracten, achterstallig onderhoud, noem maar op. Zaken waar je waarschijnlijk zelf niet bij stil staat, maar wel van belang zijn!

- Met deze info gaan we aan de slag en gaan de markt verkennen en vergelijken met woningen die verkocht zijn.

- De ingeschatte marktwaarde wordt bepaald en die bespreken we met je. Nu kun je concreet een bod doen die bij je (financiële) situatie past.

       - Bod is geaccepteerd! Top! Nu kan het rapport opgemaakt worden voor de aanvraag hypotheek.

       - Bod is afgewezen...iemand anders heeft de woning gekocht. Jammer... Er wordt geen taxatierapport opgemaakt, maar je krijgt een factuur voor de

         gedane werkzaamheden. Dat bedrag ligt ongeveer op 60% van het tarief van een rapport. Maar is zeker de moeite waard, want je bent wel goed voorbereid             de onderhandelingen ingegaan.

Reacties